Vježbe za varikozne vene nogu

Varikozne vene su jedna od najčešćih bolesti koje su pretrpjele osobe iznad četrdesete. Sklonost formiranju je, nažalost, genetski, iako odgovarajuća profilaksa i način života ne smiju dopustiti njihovu pojavu. Kako spriječiti varikozne vene, a kada se pojave – kako ukloniti varikozne vene – to su najvažniji problemi u vezi s ovim stanjem.

Stvaranje varikoznih vena

Varikozne vene nastaju kao posljedica genetskih stanja, ali i malo aktivnog načina života, što dovodi do problema s ventilima. Oni ne pumpa krv u svojim venama ispravno. Povećanje krvnog tlaka uzrokuje da se gura s povećanjem sile na zidovima vene u nogama koje se šire. Ne vraćaju se u prvobitni oblik i vidljivi su kroz tanku, napete kožu kao plave, upletene linije.

Vrste varikoznih vena

Varikozne vene opisane gore su tzv primarnih varikoznih vena koje nastaju s učinkovitim dubokim venskim ventilima uslijed stagnacije. Čimbenici koji ih mogu potaknuti su trudnoća, konstipacija, dizanje utega ili rad koji zahtijeva mnogo sati stajanja.

S druge strane, proširene vene su uzrokovane dubokom okluzijom vena koja povećava protok krvi u površinskim vena. Oni su rezultat povijesti tromboze, oštećenja ventila dubokih vene ili probadanja.

Simptomi koji prethode bolesti varikozne vene

Često, zanemarimo prve simptome proširenih vena, u međuvremenu je u tzv U razdoblju pre-weevil, koji se manifestira u osjećaju umornih i teških nogu oteklina oko gležnjeva, možete ih suprotstaviti promjenom vaših navika. Venusne vene pojavljuju se na nogama, a jaka bol u nogama određuje venskim claudication. Koža preko gležnjeva je vrlo teška, a rane koje je teško liječiti mogu se pojaviti na donjim nogama.

Anti-varikozna profilaksa

Prilikom izvođenja profesije u kojoj puno stoji ili sjedi i zna o pojavi varikozne vene u vašoj obitelji, vrijedno je brinuti o pravilnom životnom stilu koji sprečava njegov razvoj:

  • česte promjene položaja tijekom rada;
  • pada višak težine;
  • odstupanje od nošenja čvrših čarapa, koljena ili čarapa s uskim čeljustima;
  • hodanje u udobnim cipelama, bez visokih potpetica;
  • korištenje prehrane bogate vlaknima i vitaminom C;
  • smanjivanje ili prestanak pušenja i konzumiranje alkohola.

Liječenje varikoznih vena

Ovisno o dijagnozi i vrsti varikoznih vena, metode liječenja bolesti mogu biti konzervativne, uključujući česte odmaranje s nogama gore i nose posebne obrube, kao i farmakološki prilikom uzimanja lijekova protiv vazokonstriktora.

Operativne metode uklanjanja proširenih vena uključuju:

  • skidanje – Babcockova metoda, tijekom kojih se uklanja glavna vena i grane koje ga ostavljaju – njen je negativan ožiljci nastali nakon brojnih rezova;
  • minifokoektomija – metoda Millera i Varadija – uklanjanje venskog debla s malim dijelovima;
  • kriostripping – metoda La Piverte koja uključuje umetanje štapića sonde ohlađenog dušikovim oksidom u vene, pri čemu se vena pridržava i rastegnuta komad po komadu;
  • skleroterapija – ne-kirurška metoda liječenja varikoznih vena injektiranjem u venu agensa koja uzrokuje njihovo zavarivanje.

Neinvazivna i bezbolna metoda uklanjanja varikoznih vena EVLT-a sve češće odabiru pacijenti posljednjih godina.