Vježbe za varikozne vene nogu

Vježbe za varikozne vene nogu

25 lipnja 2018 Off By Dvina

Varikozne vene su jedna od najčešćih bolesti koje su pretrpjele osobe iznad četrdesete. Sklonost formiranju je, nažalost, genetski, iako odgovarajuća profilaksa i način života ne smiju dopustiti njihovu pojavu. Kako spriječiti varikozne vene, a kada se pojave – kako ukloniti varikozne vene – to su najvažniji problemi u vezi s ovim stanjem.

Stvaranje varikoznih vena

Varikozne vene nastaju kao posljedica genetskih stanja, ali i malo aktivnog načina života, što dovodi do problema s ventilima. Oni ne pumpa krv u svojim venama ispravno. Povećanje krvnog tlaka uzrokuje da se gura s povećanjem sile na zidovima vene u nogama koje se šire. Ne vraćaju se u prvobitni oblik i vidljivi su kroz tanku, napete kožu kao plave, upletene linije.

Vrste varikoznih vena

Varikozne vene opisane gore su tzv primarnih varikoznih vena koje nastaju s učinkovitim dubokim venskim ventilima uslijed stagnacije. Čimbenici koji ih mogu potaknuti su trudnoća, konstipacija, dizanje utega ili rad koji zahtijeva mnogo sati stajanja.

S druge strane, proširene vene su uzrokovane dubokom okluzijom vena koja povećava protok krvi u površinskim vena. Oni su rezultat povijesti tromboze, oštećenja ventila dubokih vene ili probadanja.

Simptomi koji prethode bolesti varikozne vene

Često, zanemarimo prve simptome proširenih vena, u međuvremenu je u tzv U razdoblju pre-weevil, koji se manifestira u osjećaju umornih i teških nogu oteklina oko gležnjeva, možete ih suprotstaviti promjenom vaših navika. Venusne vene pojavljuju se na nogama, a jaka bol u nogama određuje venskim claudication. Koža preko gležnjeva je vrlo teška, a rane koje je teško liječiti mogu se pojaviti na donjim nogama.

Anti-varikozna profilaksa

Prilikom izvođenja profesije u kojoj puno stoji ili sjedi i zna o pojavi varikozne vene u vašoj obitelji, vrijedno je brinuti o pravilnom životnom stilu koji sprečava njegov razvoj:

  • česte promjene položaja tijekom rada;
  • pada višak težine;
  • odstupanje od nošenja čvrših čarapa, koljena ili čarapa s uskim čeljustima;
  • hodanje u udobnim cipelama, bez visokih potpetica;
  • korištenje prehrane bogate vlaknima i vitaminom C;
  • smanjivanje ili prestanak pušenja i konzumiranje alkohola.

Liječenje varikoznih vena

Ovisno o dijagnozi i vrsti varikoznih vena, metode liječenja bolesti mogu biti konzervativne, uključujući česte odmaranje s nogama gore i nose posebne obrube, kao i farmakološki prilikom uzimanja lijekova protiv vazokonstriktora.

Operativne metode uklanjanja proširenih vena uključuju:

  • skidanje – Babcockova metoda, tijekom kojih se uklanja glavna vena i grane koje ga ostavljaju – njen je negativan ožiljci nastali nakon brojnih rezova;
  • minifokoektomija – metoda Millera i Varadija – uklanjanje venskog debla s malim dijelovima;
  • kriostripping – metoda La Piverte koja uključuje umetanje štapića sonde ohlađenog dušikovim oksidom u vene, pri čemu se vena pridržava i rastegnuta komad po komadu;
  • skleroterapija – ne-kirurška metoda liječenja varikoznih vena injektiranjem u venu agensa koja uzrokuje njihovo zavarivanje.

Neinvazivna i bezbolna metoda uklanjanja varikoznih vena EVLT-a sve češće odabiru pacijenti posljednjih godina.