Sve što trebate znati o psorijazi

Psorijaza je poremećaj koji, ako se netko pojavi, može djelovati samo na takav način da se simptomi ublaže, minimiziraju – u mnogim slučajevima potpuno nevidljivi. U društvu, nažalost, postoji pogrešno uvjerenje da je zarazna bolest. Međutim, to se mora odbiti, to je bolest koja ne može biti zaražena. Što se tiče razloga za pojavu ove bolesti, oni nisu jasno identificirani i potvrđeni do sada.

Odakle dolazi psorijaza? Koji su njezini uzroci?

Trenutno postoje mnoge teorije koje navode što je uzrok ove bolesti, ali do sada nitko od njih još nije znanstveno potvrđen i nije pronašao potvrdu u kliničkim ispitivanjima. Jedna je teorija da je to autoimuna bolest – bolest u kojoj tijelo počinje napadati tkivo tijela zbog nepoznatih i nejasnih razloga. Jednako popularna teorija jest da je psorijaza obiteljski poremećaj koji se prenosi od roditelja do njihovih potomaka.

Koji su simptomi psorijaze?

Ta se bolest obično manifestira između deset i četrdeset godina. Međutim, to ne znači da se ne može dijagnosticirati kod starijih ili mlađih osoba. Prvi simptomi ove bolesti je crveno-smeđe kvržice raznih oblika, koji se ističu na pozadini mnogo zdrave kože, a koje se nalaze uglavnom na koljenima, laktovima, ili u sakralnom području, stražnjici, rukama i nogama. Takva površina, na kojoj se mijenjaju, prekrivena je srebrnastom ljepotom koja se gradi. To je zbog činjenice da izbijanja bolesti su uspaljena. Ove promjene, nažalost, povećavaju se tijekom vremena. Štoviše, psorijaza se također očituje na noktima – male, teško primijetiti rupe na ploči na njima. Nokti koje je pogođeno ovim stanjem su krhke, žute i stratificirane.

Što je liječenje psorijaze?

U ovom slučaju, koristi se uglavnom vanjsko liječenje, upotreba oralnih lijekova primjenjuje se samo kada uporaba prethodnika ne donosi željene rezultate. Na početku liječenja mora farmakološki – s lijekovima dobiti vage primjenjivati ​​formulacije sa keratolitičkog salicilne kiseline u pripravku. Za čišćenje kože prije nanošenja masti, kao što su dithranol i derivati ​​vitamina D su i slučajevi u kojima je potrebno za korištenje imunosupresivne tvari koje utječu na imunološki sustav. Vrlo često kao oblik terapije ili fototerapija se koriste, tako da je izlaganje kože – kako bi bila učinkovita potrebno dvadesetak tretmana, koji se održava na frekvenciji od 2-3 puta tjedno.

Ova bolest, koja iako nije zarazna zapravo može pojaviti na sve i u bilo kojoj dobi, ali ako primijetite prve simptome oni bi ih trebali ignorirati, jer brzo otkrivanje bolesti i provesti odgovarajući tretman čini se simptomi mogu biti gotovo neprimjetan.