Haluks – uzroci, simptomi i liječenje

Halukovi su valjčasti prsti koji ne samo da izgledaju estetski ugodni, već i uzrokuju bol, poteškoće pri kretanju i izbor odgovarajućih cipela. Tendencija haluksa može biti genetski određena ili rezultat čimbenika neispravnog rukovanja kada je riječ o izboru obuće.

Kako stvoriti haluks?

Podebljani dlanovi nastaju kao posljedica mehaničke deformacije prstiju uzrokovanih nosi pogrešnu, pogrešnu za opremljenu obuću. Preuska visoke potpetice uzrokuju pritisak na pete i razvijati stan stopala sekciju, karakteristična trošenje pretjerano visok ili slabo opremljen s umetnutim oblikovane cipele. Isto tako, gojaznost je uzrok metatarske koštane dislokacije i abnormalne potpore stopala u tri točke. U tom slučaju, težina tijela se ne temelji samo na dijelu metatarzalne na obje strane i na peti, ali przedostopiu – u slučaju previše uske cipele ili štikle cijela stopala – najčešće u slučaju loše pristajala ravnim cipelama. Obje ove situacije najprije dovode do poprečne platypodije, a potom i na daljnje deformacije povezane s opterećenjem prostora ili halluxa. Također možete imati genetsku predispoziciju za haluksów. Često se javljaju kod ljudi koji su tzv Egipatska stopala, ili duže, najdulji prst u nozi.

Kako liječiti haluks?

Postoje mnoge metode liječenja haluksa. Prije svega, kada se pojave prvi simptomi, liječenje treba provesti tako da se problem ne pogorša. Zatim će ostati samo kirurško liječenje. Možete koristiti posebne gel jastučiće. One su obogaćene uljima i štite bolno mjesto. Kada su prsti izobličeni, mogu se upotrijebiti klinovi i separatori kako bi se vratio ispravan položaj, čime se smanjuju i bolovi. Ovo rješenje se koristi u ljudima koji imaju haluksy i preklapaju prste. S druge strane, umecima u padajućem obliku ili u obliku slova T, ili Pelota pomoći smanjiti pritisak na prednjem dijelu stopala, koja djeluje osobito kod žena koje nose visoke pete. Silikonski metatarsalni ulošci omogućuju podizanje stopala s poprečnim ravnim nogama i istodobno ispravljanje položaja hallux valgusa. S druge strane, uporaba frekvencijskog pojasa za bunions također omogućuje vraćanje pritisak nogom na tri točke, te ojačati mišiće i spriječiti izobličenje metatarzalne kosti. Često se koristi i pohvalio tretman haluksów su aparatić koji može nositi i danju i noću – ukloniti bol i spriječiti produbljivanje nedostataka, dok je željeznički Hall forte se koristi u slučaju bursitis, kao i rehabilitaciju nakon operacije za uklanjanje izobličenja prsta. To je kirurško liječenje koje je konačno u borbi protiv hallux valgusa. Postoji nekoliko vrsta liječenja izvodi kao dio uklanjanja ove neugodne bolesti. Prva od njih je korekcija na mekim tkivima, izvedena s blagim stupnjem deformacije. Druga metoda je Chevron osteotomija – izvedena haluks valgusom i klinasto ili polukugle – obuhvaća klin resekcije. Metoda Scarf, s druge strane, omogućuje postoperativni tretman nakon kuka. Za prvih 6 tjedana morate koristiti posebne cipele za korekciju.

Naravno, uklanjanje problema ne znači da se ne može pretvoriti. Morate nositi udobne i dobro opremljene cipele.